Czekolada BAM

Akcesoria do pieczenia

Prezenty

FIT Produkty

Produkty w akcji

Pasty i polewy

Dla chocoholików

Propozycje wyszukiwania

Ciasta czekoladowe, karmelowe i z kremem mlecznym

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Czas przygotowania: 1 h 30 min
  • Trudności:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Liczba składników: 19
ciasta czekoladowe karmelowe i z kremem mlecznym

Nie tylko wyglądają źle - te ciasta są boskie! Łączą w sobie ciemną czekoladę, prażone orzechy laskowe, solony karmel i mleczny krem. Ponieważ karmelu nigdy dość, obie polewy karmelowe BAM - solony karmel i karmel toffi - czekają na Ciebie na liście składników przepisu. Karmel toffi, dzięki swojej konsystencji, jest idealny do polewania i dlatego świetnie nadaje się również do dekoracji.

Przepis na ciasto z czekoladą, karmelem i mlecznym kremem jest częścią trzeciej książki kucharskiej BAM: Modern Desserts.Oprócz czasu przygotowania, musimy również wziąć pod uwagę czas chłodzenia. Przepis wymaga 12 godzin chłodzenia.

Miłośnicy solonego karmelu mogą skorzystać z innych przepisów. Poniżej kilka pomysłów:

BAMCzekolada.pl - Najsłodszy sklep internetowy z wysokiej jakości produktami do pieczenia. Produkty BAM są dla każdego, kto uwielbia tworzyć z wysokiej jakości składników i wyrafinowanych smaków, nawet we własnej domowej kuchni.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 235 g zwykłej mąki
  • 10 g kakao w proszku BAM
  • 35 g drobno zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 50 g jajek (1 jajko M)
  • 20 g żółtek jaj (1 M żółtka jaja)
  • 6 g słodkiej śmietanki

Instrukcja użytkowania:

1
Zimne masło pokroić w kostkę, dodać cukier i sól, a następnie rozkruszyć palcami. Dodać mąkę, kakao i mielone migdały i zagnieść kruche ciasto. Na koniec dodać roztrzepane jajko i krótko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Spłaszczyć ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
2
Rozwałkować zimne ciasto na grubość 3 mm i wyciąć 8 kółek za pomocą pierścieni. Krótko zagnieść ciasto, a następnie ponownie rozwałkować i pokroić na 8 pasków o szerokości około 2,5 cm i długości 22 cm. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je do lodówki na 15 minut przed wyłożeniem foremek. Wyłóż boki foremek schłodzonym ciastem i odetnij wierzch ciasta ostrym nożem (tak, aby ciasto było równo z krawędzią foremki). Umieścić wyłożone foremki w lodówce na co najmniej 6 godzin.
1
Doprowadź śmietankę do wrzenia i zalej nią czekoladę. Odczekać minutę i wymieszać szpatułką na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
1
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Piec ciasto na zimno przez 15 minut, następnie wyjąć koszyki z piekarnika, ostudzić i oddzielić od foremek. Pokryj ostudzone ciasto polewą, włóż z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez około 13-15 minut. Ostudzić upieczone koszyczki na drucianej podstawce.
1
Ubić słodką śmietankę. Zmiksować na gładko serek mascarpone, cukier puder i mleko skondensowane. Dodać bitą śmietanę za pomocą szpatułki w dwóch etapach. Przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką.
1
Temperować czekoladę na batoniki i rozprowadzić ją cienko na arkuszu folii octanowej. Gdy czekolada zacznie matowieć, wyciąć 8 kółek okrągłym nożem o średnicy 7-8 cm. Gdy czekolada zastygnie, odwróć folię octanową na arkusz papieru do pieczenia i ostrożnie odklej batoniki.
1
Schłodzone koszyczki posmarować spiralnie czekoladowym ganache, posypać prażonymi orzechami laskowymi i skropić solonym karmelem. Wlać mleczny krem do koszyczków i na wierzch położyć tabliczkę czekolady. Delikatnie dociśnij go do kremu. Spiralnie ułożyć batoniki z polewą karmelową toffi i udekorować prażonymi orzechami laskowymi.

Topowe produkty do pieczenia BAM.

Zamów składniki z 10% rabatem:

Zniżka na produkty na receptę - 10%:
-26,33 PLN
Razem:
263,30 PLN236,97 PLN
-10%
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany

Czy odkryłeś już nasz kanał BAM na You Tube?

Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.

Odkryj wyjątkowe przepisy i porady ekspertów w naszym bezpłatnym czekoladowym e-magazynie.
Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.
Aktualności
Przepisy
Aktualności
Aktualności
Przepisy
Aktualności