Czekolada BAM

Akcesoria do pieczenia

Prezenty

FIT Produkty

Produkty w akcji

Pasty i polewy

Dla chocoholików

Propozycje wyszukiwania

Eclair z kremem waniliowym i karmelem

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Czas przygotowania: 2 h 30 min
  • Trudności:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Liczba składników: 15
eclair z kremem waniliowym i karmelem

Wanilia i karmel to para, która nigdy nie zawodzi i zadowoli prawie wszystkich smakoszy. Ale niech słowo karmel cię nie odstrasza, ponieważ nigdy nie było to łatwiejsze - ten przepis wykorzystuje polewę karmelową BAM Toffee, która smakuje obłędnie dobrze, ma wspaniałą konsystencję i oszczędza nam pracy i czasu potrzebnego na zrobienie karmelu. Hurra!


Składniki przepisu można wykorzystać do przygotowania ośmiu eklerów. Potrzebna będzie silikonowa foremka z mikroperforacją.


Przepis na eklery z kremem waniliowym i karmelem jest częścią trzeciej książki z przepisami BAM - Modern Desserts.


Więcej przepisów z książki Modern Desserts można znaleźć tutaj:


BAMCzekolada.pl - Najsłodszy sklep internetowy z wysokiej jakości produktami do pieczenia. Produkty BAM są dla każdego, kto uwielbia tworzyć z wysokiej jakości składników i wyrafinowanych smaków, nawet we własnej domowej kuchni.

Składniki:

  • 75 g wody
  • 40 g masła
  • 0,5 g soli
  • 45 g zwykłej mąki
  • 75 g jajka
  • cukier puder do posypania

Instrukcja użytkowania:

1
Żółtka, cukier, skrobię i wanilię wymieszać na gładką masę z 50 g mleka, a pozostałe mleko zagotować.
2
Gdy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i wlać mieszaninę żółtek, ciągle mieszając. Doprowadzić patelnię do wrzenia i gotować, ciągle mieszając, przez około 5 minut. Rozpuść masło w śmietanie i dobrze wymieszaj, aby połączyć składniki.
3
Przykryć krem plastikową folią spożywczą tak, aby dotykała kremu i schłodzić.
1
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Doprowadź wodę, masło i sól do wrzenia. Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą szpatułki lub wałka do ciasta wmieszać jednocześnie całą przesianą mąkę. Wymieszać do uzyskania miękkiego ciasta bez grudek, doprowadzić do wrzenia i gotować przez dobrą minutę na średnim ogniu, mieszając. Przełożyć ciasto do plastikowego pojemnika i ostudzić.
2
Stopniowo dodawaj roztrzepane jajka do schłodzonego ciasta i mieszaj, aby uzyskać gładkie, lśniące ciasto - ciasto musi być idealnie gładkie, nie za gęste ani zbyt rzadkie, ale musi zachować swój kształt. Nałożyć ciasto do rękawa cukierniczego wyposażonego w dyszę francuską o średnicy 13 mm (w kształcie gwiazdy). Upewnij się, że w cieście nie ma powietrza.
3
Uformuj 8 eklerów na silikonowej podstawie - masa powinna być równomiernie rozprowadzona. Zanurzyć palec w zimnej wodzie i wygładzić wierzch ciasta, a następnie obficie posypać ciasto cukrem pudrem. Piecz przez 30 minut (nie otwieraj piekarnika w międzyczasie), a następnie szybko wyjmij blachę do pieczenia, nakłuj każdą eklerkę wykałaczką i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjąć upieczone eklery z blachy do pieczenia i całkowicie ostudzić na drucianej kratce.
1
Rozpuść czekoladę z masłem kakaowym na parze.
2
Zmiksuj krem waniliowy na gładką masę.
3
Przekroić eklerki w poprzek ząbkowanym nożem. Nałożyć karmel na spód eklerów, a następnie obficie nałożyć krem waniliowy.
4
Zanurz górną część eklera w rozpuszczonej czekoladzie, a gdy nadmiar czekolady się rozpuści, umieść go na wierzchu kremu waniliowego. Posypać prażonymi orzechami laskowymi lub migdałami według uznania.

Topowe produkty do pieczenia BAM.

Zamów składniki z 10% rabatem:

Zniżka na produkty na receptę - 10%:
-19,53 PLN
Razem:
195,34 PLN175,80 PLN
-10%
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany

Czy odkryłeś już nasz kanał BAM na You Tube?

Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.

Odkryj wyjątkowe przepisy i porady ekspertów w naszym bezpłatnym czekoladowym e-magazynie.
Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.
Aktualności
Przepisy
Aktualności
Aktualności
Przepisy
Aktualności