
Składniki:
- 120 g herbatników maślanych
- 30 g niesolonych pistacji łuskanych, pokruszonych
- 50 g niesolonego roztopionego masła
- 300 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 120 ml słodkiej śmietanki
- 90 g cukru pudru
- 80 g pasty pistacjowej BAM
- 2 jajka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej BAM
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 8 g mąki
- 150 g dżemu malinowego BAM bez dodatku cukru
- 50 g świeżych malin (lub mrożonych) do dekoracji
- 30 g posiekanych pistacji do dekoracji
@bamchocolate.com Przygotuj sernik pistacjowo-malinowy, który zachwyci Cię bogactwem smaków. Kremowy krem pistacjowy, dżem malinowy i chrupiący spód z herbatników to idealne połączenie dla deseru, którego trzeba spróbować. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj BAM Pistachio Spread i BAM Raspberry Jam! SKŁADNIKI: Na ciasteczkowo-pistacjową bazę: * 120 g herbatników maślanych * 30 g łuskanych niesolonych pistacji, pokruszonych * 50 g niesolonego masła, roztopionego Na krem pistacjowy: * 300 g serka śmietankowego (np. Philadelphia) * 120 ml słodkiej śmietanki * 90 g cukru pudru * 80 g pasty pistacjowej BAM * 2 jajka * 1 łyżeczka pasty waniliowej BAM * 2 łyżeczki soku z cytryny * 8 g mąki Na polewę malinową: * 150 g dżemu malinowego BAM * 50 g świeżych malin (lub mrożonych) do dekoracji * 30 g posiekanych pistacji do dekoracji) PROCEDURA: Przygotowanie bazy biszkoptowo-pistacjowej: 1. Zmiel herbatniki na drobny proszek i wymieszaj je z pokruszonymi pistacjami i roztopionym masłem. 2. Wyciśnij masę równomiernie na dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Wstawić do lodówki na 15-20 minut do zastygnięcia. Przygotowanie kremu pistacjowego: 1. Ubij serek śmietankowy i cukier puder na gładką masę. 2. Dodać słodką śmietankę, pastę pistacjową, pastę waniliową i sok z cytryny i dobrze wymieszać. 3. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, i delikatnie wymieszać. Na koniec wmieszać mąkę, aby uzyskać gładki krem. 4. Wylej krem na ostudzony spód z herbatników i wyrównaj powierzchnię. Pieczenie: 1. Rozgrzej piekarnik do 150°C. 2. Piec sernik w kąpieli wodnej przez około 50-60 minut, aż brzegi będą twarde, a środek nadal lekko chwiejny. 3. Pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na kolejne 30 minut, a następnie całkowicie ostudzić w temperaturze pokojowej i wstawić do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotowanie polewy malinowej: 1. Równomiernie rozprowadzić dżem malinowy na schłodzonym serniku. 2. Udekorować świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami. PODAWANIE: Sernik pokroić na kawałki i podawać na zimno. #bamchocolate#pistacchio #pistachio#pistachiobakery#pistachiocream ♬ Baking Bliss - ZayZonic