Czekolada BAM

Akcesoria do pieczenia

Prezenty

Produkty FIT

Produkty w akcji

Pasty i polewy

Dla chocoholików

Propozycje wyszukiwania

Ciasto malinowe z pistacjami i czekoladą

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Czas przygotowania: 1 h 30 min
  • Trudności:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Liczba składników: 28
ciasto malinowe z pistacjami i czekoladą

Prawdziwa uwodzicielka, nieprawdaż? Tort składa się z biszkoptu kakaowego, kremu pistacjowego, żelu malinowego i musu malinowego, ubranych w żywą sukienkę, aby uczynić go jeszcze bardziej wyjątkowym.

Co najlepsze, będziesz w stanie zrobić go samodzielnie w zaledwie kilku krokach bez większego wysiłku, ponieważ jest dość prosty w przygotowaniu, nawet jeśli na pierwszy rzut oka może na to nie wyglądać.

Przepis na ciasto malinowe z pistacjami i czekoladą jest częścią trzeciej książki kucharskiej BAM: Modern Desserts.

Przepis znajduje się tutaj.


Oprócz czasu przygotowania należy wziąć pod uwagę czas zamrażania: 1 godzina + 12 godzin. Do przygotowania ciasta potrzebne będą dwie okrągłe tortownice o średnicy 18 cm i 16 cm.

BAMCzekolada.pl - Najsłodszy sklep internetowy z wysokiej jakości produktami do pieczenia. Produkty BAM są dla każdego, kto uwielbia tworzyć z wysokiej jakości składników i wyrafinowanych smaków, nawet we własnej domowej kuchni.

Składniki:

  • 40 g wody
  • 10 g cukru waniliowego
  • 40 g pasty pistacjowej BAM
  • 100 g sera mascarpone
  • 20 g cukru pudru
  • 25 g mleka
  • 1⁄2 płatka żelatyny
  • 10 g pokruszonych pistacji
  • 80 g słodkiej bitej śmietany
  • 100 g przecieru malinowego
  • 25 g cukru kryształu
  • 1 ulotka żelatynowa
  • 80 g sera mascarpone
  • 65 g przecieru malinowego
  • 45 g cukru pudru
  • 25 g mleka
  • 2 listki żelatyny
  • 150 g słodkiej bitej śmietany
  • 100 g wody
  • 120 g cukru kryształu
  • 100 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 110 g białej czekolady BAM
  • 3,5 listków żelatyny
  • fuksja, barwnik spożywczy w żelu lub paście
Tiktok mojacokolada

Instrukcja użytkowania:

1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubijaj jajka z cukrem na najwyższych obrotach przez 10 minut. Połączyć mąkę i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Rozłóż masę równomiernie na blasze o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i piecz przez 10 minut. Ostrożnie wyjąć upieczony biszkopt z blachy i ostudzić na kratce.
1
Ubij słodką śmietankę do miękkości. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Wymieszać na gładko serek mascarpone, pastę pistacjową i cukier puder. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim odcedzoną żelatynę. Dodać ją do bazy pistacjowej i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wmieszaj pokruszone pistacje, a następnie dodaj bitą śmietanę za pomocą szpatułki w dwóch krokach.
2
Umieść arkusz plastikowej folii spożywczej na twardej powierzchni, umieść na nim pierścień o średnicy 16 cm i szczelnie owiń folię wokół pierścienia. Umieścić biszkopt w pierścieniu i zwilżyć go. Rozsmarować krem pistacjowy na biszkopcie i spłaszczyć powierzchnię. Wstawić do zamrażarki i przygotować żel malinowy.
1
Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Zagotować przecier malinowy z cukrem i rozpuścić w nim odcedzoną żelatynę. Ostudzić puree do letniej temperatury, wylać na krem pistacjowy i wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę lub do momentu zamrożenia wkładu.
2
Gdy wkład jest zamrożony, przygotuj mus malinowy.
1
Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Ubić słodką śmietankę do miękkości. Zmiksować serek mascarpone, cukier puder i przecier malinowy na gładką masę. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim odcedzoną żelatynę. Wlać do śmietany i dobrze wymieszać do połączenia składników. Dodać bitą śmietanę za pomocą szpatułki w dwóch etapach.
1
Umieść blachę do pieczenia o średnicy 18 cm na twardej powierzchni, na której umieść arkusz plastikowej folii spożywczej i owiń go szczelnie wokół pierścienia. Umieść zamrożony środek na środku i wypełnij krawędź wokół środka kremem, a następnie przykryj górę i wygładź powierzchnię. Umieścić ciasto w zamrażarce na 12 godzin.
1
Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut. Doprowadź cukier, wodę i mleko skondensowane do wrzenia w małym rondelku i gotuj, aż syrop osiągnie temperaturę 103°C. Zdjąć z ognia, dodać odcedzoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wlać czekoladę, odczekać minutę i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Dodać barwnik i ponownie wymieszać; odcedzić polewę i przykryć folią spożywczą tak, aby się stykała. Wstawić do lodówki.
1
Podgrzać glazurę do temperatury 30-32°C, wymieszać i odcedzić. Oddzielić zamrożony tort od pierścienia, umieścić go na węższym naczyniu lub większej szklance i polać tort. Poczekać, aż nadmiar lukru spłynie i usunąć nadmiar lukru zwisający z ciasta; następnie, używając dwóch noży do palet, przenieść ciasto na podstawę, udekorować według uznania i umieścić w lodówce, aby powoli się rozmrażało.

Topowe produkty do pieczenia BAM.

Zamów składniki z 10% rabatem:

Zniżka na produkty na receptę - 10%:
-30,92 PLN
Razem:
309,17 PLN278,25 PLN
-10%
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany

Czy odkryłeś już nasz kanał BAM na You Tube?

Aktualności
Przepisy
Aktualności
Aktualności
Przepisy
Aktualności