1
Najpierw przygotuj dulce de leche. Usuń etykiety ze słodzonego mleka skondensowanego i umieść je wraz z opakowaniem w garnku z wrzącą wodą. Upewnij się, że woda całkowicie przykrywa opakowanie i że jest co najmniej jeden cal (najlepiej więcej!) wody nad opakowaniem. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny. Upewnij się, że woda przykrywa górną część puszki przez cały czas (będziesz musiał dodawać więcej wody co około 30 minut, w zależności od wielkości garnka).
2
Po 4 godzinach wyjąć formę z wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie otworzyć i wymieszać z solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę do pieczenia o wymiarach 23 x 23 cm ze wszystkich stron papierem do pieczenia. Następnie przygotuj nadzienie do sernika. W mikserze stojącym wyposażonym w nasadkę łopatkową ubij wszystkie składniki na sernik, aż się połączą, zajmie to około 2 minut.
3
Teraz zacznij przygotowywać brownies. Roztop masło w misce nadającej się do mikrofalówki. Wymieszaj cukier z roztopionym masłem. Umieść mieszaninę w kuchence mikrofalowej na 30 sekund. Wymieszaj ponownie i roztapiaj przez kolejne 60 sekund. Wyjmij mieszaninę z kuchenki mikrofalowej i wymieszaj ciemną czekoladę BAM z gorącą mieszaniną, aż do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli czekolada nie jest całkowicie roztopiona, włóż ją do kuchenki mikrofalowej na kolejne 15 sekund. Dodaj jajka i żółtka oraz pastę waniliową BAM i ubijaj do połączenia. Dodaj mąkę, kakao w proszku BAM i sól i mieszaj, aż składniki się połączą.
4
Wyjąć 1/2 ciasta brownie i umieścić w osobnej misce. Dodaj 2 łyżki wody do 1/2 szklanki ciasta i wymieszaj, aby je rozrzedzić. Wlej pozostałe ciasto brownie do przygotowanego naczynia do pieczenia i rozprowadź je równą warstwą. Wylej masę serową na warstwę brownie. Dodaj pozostałe rozrzedzone ciasto brownie do warstwy sernika w grudkach. Na wierzchu ułożyć kolejne 5 łyżek domowego dulce de leche. Za pomocą noża wykonaj kilka dużych zawirowań. Piec przez 30 minut lub do momentu, gdy nóż włożony w środek brownie wyjdzie w większości czysty. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki na godzinę, aby sernik stężał. Następnie podawaj.