Kremowe nadzienie pomiędzy pięcioma warstwami wafelków... Wspaniała harmonia chrupiącej konsystencji i orzechowo-czekoladowego smaku. Niewielkie "opakowanie" (klasyczny wafel ma 49 cm długości i 17 mm szerokości oraz taką samą grubość), ale mnóstwo przyjemności...
Pierwsza ze słodkich kanapek została wyprodukowana przez słynną austriacką firmę Manner w 1898 roku, a ich "wynalazcą" był założyciel firmy, Josef Manner I, który rozpoczął swoją działalność w bardzo młodym wieku, dokładnie 25 lat. Jego wielkim pragnieniem, a jednocześnie celem, było uczynienie czekoladowych przysmaków dostępnymi dla wszystkich grup ludności, w tym najbiedniejszych, ponieważ czekolada była nadal produktem stosunkowo niedostępnym dla większości ludzi w tamtym czasie. Na przykład robotnik, który chciał kupić kilogram czekolady, musiałby wydać średnio kwotę, którą zarobił w ciągu dwóch dni roboczych.
Nadzienie pierwszych napolitanek było wykonane z orzechów laskowych importowanych z Neapolu we Włoszech, które nadały napolitankom ich charakterystyczną nazwę. Oryginalny przepis na słynne gofry Mannera, które zawierają 12% orzechów laskowych, pozostał niezmieniony do dziś. Napolitanki są dziś najlepiej sprzedającym się produktem firmy Manner. W samym tylko sklepie w Wiedniu sprzedaje się do 4000 klasycznych i wygodnych 75-gramowych opakowań. Według niektórych szacunków, co sekundę zjadane są średnio dwie paczki słynnych napolitanek Manner. Charakterystyczne różowe opakowanie z niebieskim logo i wizerunkiem wiedeńskiej katedry św. Stefana stało się niemal znakiem rozpoznawczym (słodkiego) życia w wiedeńskiej stolicy. Oczywiście oprócz jedynego w swoim rodzaju"tortu Sachera".
Oryginalny przepis na napolitanki doczekał się później kilku wariacji, ponieważ inne firmy zajmujące się produkcją słodkich przysmaków wkrótce zaczęły produkować napolitanki, a asortyment Mannera z czasem się rozszerzył. Szczególną popularnością cieszyły się wafle oblane czekoladą, często nazywane waflami czekoladowymi, które, podobnie jak inne rodzaje wafli, również mogą służyć jako jeden z kluczowych składników deserów. Poniżej znajdują się dwa przepisy z wykorzystaniem wafli czekoladowych, które można zastąpić swoim ulubionym rodzajem wafli. Dalsze eksperymenty z deserami z wafelków zależą od wyobraźni i umiejętności kulinarnych.
A oto rada: jeśli znajdziesz w swojej kuchennej szafce wafle, które nie są już całkiem świeże i chrupiące, ale ich data ważności jeszcze nie minęła, nie wyrzucaj ich. Zmiel je i wykorzystaj w czekoladowych kulkach itp. Pamiętaj, że to właśnie ten rodzaj kulinarnego recyklingu często prowadzi do pysznych rezultatów