Czekolada BAM

Akcesoria do pieczenia

Prezenty

FIT Produkty

Produkty w akcji

Pasty i polewy

Dla chocoholików

Propozycje wyszukiwania

Czekoladowe gofry - od samodzielnej przekąski do inspiracji dla kreatywności

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Czas przygotowania: 1 h
  • Trudności:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Liczba składników: 17
czekoladowe gofry - od samodzielnej przekąski do inspiracji dla kreatywności

Kremowe nadzienie pomiędzy pięcioma warstwami wafelków... Wspaniała harmonia chrupiącej konsystencji i orzechowo-czekoladowego smaku. Niewielkie "opakowanie" (klasyczny wafel ma 49 cm długości i 17 mm szerokości oraz taką samą grubość), ale mnóstwo przyjemności...

Pierwsza ze słodkich kanapek została wyprodukowana przez słynną austriacką firmę Manner w 1898 roku, a ich "wynalazcą" był założyciel firmy, Josef Manner I, który rozpoczął swoją działalność w bardzo młodym wieku, dokładnie 25 lat. Jego wielkim pragnieniem, a jednocześnie celem, było uczynienie czekoladowych przysmaków dostępnymi dla wszystkich grup ludności, w tym najbiedniejszych, ponieważ czekolada była nadal produktem stosunkowo niedostępnym dla większości ludzi w tamtym czasie. Na przykład robotnik, który chciał kupić kilogram czekolady, musiałby wydać średnio kwotę, którą zarobił w ciągu dwóch dni roboczych.

Nadzienie pierwszych napolitanek było wykonane z orzechów laskowych importowanych z Neapolu we Włoszech, które nadały napolitankom ich charakterystyczną nazwę. Oryginalny przepis na słynne gofry Mannera, które zawierają 12% orzechów laskowych, pozostał niezmieniony do dziś. Napolitanki są dziś najlepiej sprzedającym się produktem firmy Manner. W samym tylko sklepie w Wiedniu sprzedaje się do 4000 klasycznych i wygodnych 75-gramowych opakowań. Według niektórych szacunków, co sekundę zjadane są średnio dwie paczki słynnych napolitanek Manner. Charakterystyczne różowe opakowanie z niebieskim logo i wizerunkiem wiedeńskiej katedry św. Stefana stało się niemal znakiem rozpoznawczym (słodkiego) życia w wiedeńskiej stolicy. Oczywiście oprócz jedynego w swoim rodzaju"tortu Sachera".

Oryginalny przepis na napolitanki doczekał się później kilku wariacji, ponieważ inne firmy zajmujące się produkcją słodkich przysmaków wkrótce zaczęły produkować napolitanki, a asortyment Mannera z czasem się rozszerzył. Szczególną popularnością cieszyły się wafle oblane czekoladą, często nazywane waflami czekoladowymi, które, podobnie jak inne rodzaje wafli, również mogą służyć jako jeden z kluczowych składników deserów. Poniżej znajdują się dwa przepisy z wykorzystaniem wafli czekoladowych, które można zastąpić swoim ulubionym rodzajem wafli. Dalsze eksperymenty z deserami z wafelków zależą od wyobraźni i umiejętności kulinarnych.

A oto rada: jeśli znajdziesz w swojej kuchennej szafce wafle, które nie są już całkiem świeże i chrupiące, ale ich data ważności jeszcze nie minęła, nie wyrzucaj ich. Zmiel je i wykorzystaj w czekoladowych kulkach itp. Pamiętaj, że to właśnie ten rodzaj kulinarnego recyklingu często prowadzi do pysznych rezultatów


BAMCzekolada.pl - Najsłodszy sklep internetowy z wysokiej jakości produktami do pieczenia. Produkty BAM są dla każdego, kto uwielbia tworzyć z wysokiej jakości składników i wyrafinowanych smaków, nawet we własnej domowej kuchni.

Składniki:

  • 4 białka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • łyżka mąki
  • 250 gramów serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 600 mililitrów słodkiej śmietanki
  • paczka wafelków czekoladowych (można również użyć innych rodzajów wafelków)
  • 3 rodzaje różnokolorowych polew do lodów, każda po pół kubka
  • bita śmietana do dekoracji

Instrukcja użytkowania:

1
Ubijaj białka, stopniowo dodając cukier, aż będą sztywne, a następnie dodaj zmielone orzechy laskowe i mąkę i delikatnie wymieszaj.
2
Wyłóż okrągłą blachę do pieczenia (o średnicy około 25 cm) papierem do pieczenia i wlej do niej przygotowaną masę biszkoptową. Piec w temperaturze 180°C, aż biszkopt będzie złotobrązowy.
3
Wlej 500 mililitrów mleka do małego rondelka, dodaj połowę cukru pudru i doprowadź do wrzenia.
4
Oddzielnie wymieszać pozostałe mleko, proszek budyniowy i żółtka. Wlać do gotującego się mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
5
Margarynę i cukier puder wymieszać osobno i dodać do ostudzonego budyniu, a następnie zmiksować razem mikserem.
6
Podziel powstałe nadzienie na dwie części. Do pierwszej części dodać zmielone pianki marshmallows, a do drugiej roztopioną czekoladę.
7
Rozprowadź pierwszą połowę nadzienia na biszkopcie, a następnie drugą połowę, wygładzając ją szpatułką.
8
Udekoruj ciasto posypką czekoladową.
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany
Możesz być zainteresowany

Czy odkryłeś już nasz kanał BAM na You Tube?

Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.

Odkryj wyjątkowe przepisy i porady ekspertów w naszym bezpłatnym czekoladowym e-magazynie.
Twój przewodnik po idealnej czekoladzie.
Aktualności
Przepisy
Aktualności
Aktualności
Przepisy
Aktualności